Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


410 Statuscode - Wanneer en hoe het te gebruiken Uitgelichte afbeelding

410 Statuscode - Wanneer en hoe het te gebruiken

door: Hostwinds Team  /  september 5, 2024


HTTP -statuscodes zijn korte berichten die door een server worden verzonden om uw browser te informeren over het succes of falen van het verzoek.Onder deze behandelt de 4xx -serie clientfouten en in deze serie is de 410 -statuscode specifiek voor het beheren van webinhoud.

Wat is de 410 -statuscode?

De 410 -statuscode - of "410 Gone" - betekent dat de gevraagde bron permanent is verwijderd van de web Server.In tegenstelling tot de 404 -statuscode (die aangeeft dat een pagina kan retourneren), is de 410 -statuscode een duidelijk signaal voor zowel webbrowsers als zoekmachines dat de pagina voorgoed is verdwenen.

Wanneer u een 410 -statuscode moet gebruiken

Een van de belangrijkste dingen om te begrijpen over de 410 -statuscode is dat het zoekmachines vertelt om te stoppen met kruipen en een pagina te indexeren.Daarom moet het alleen worden gebruikt als u er zeker van bent dat een pagina niet langer relevant is of geen waarde voor uw website presenteert.

Veelvoorkomende redenen om 410 statuscode te gebruiken
  • Verlopen promoties: Pagina's opgezet voor aanbiedingen van beperkte tijd of eenmalige evenementen.
  • Irrelevante inhoud: Informatie die niet langer relevant of nauwkeurig is, dergelijke blogberichten die niet aansluiten bij uw website of oude nieuwsartikelen.
  • Beëindigde producten: Productpagina's voor items die niet langer worden verkocht of ondersteund op uw site.
  • Snelle de-indexering: Zoekmachines verwijderen de pagina sneller uit hun index in vergelijking met een 404.
  • Schone architectuur: Helpt bij het handhaven van een goed georganiseerde site, die de algehele SEO positief kan beïnvloeden.

Wanneer niet te gebruiken 410 Statuscode

Hoewel de 410 -statuscode nuttig is, zijn er verschillende situaties waarin het gebruik van andere statuscodes beter geschikt zou zijn.

  • Onderhoud/updates: Als uw site of een pagina tijdelijk onder de hand is voor onderhouds- of inhoudsupdate, zou het gebruik van een 410 -statuscode het verkeerde signaal verzenden.Gebruik in plaats daarvan een 503 -service die niet beschikbaar is of 302 omleiding om de tijdelijke aard van het probleem aan te geven.
  • Verouderde inhoud: Pagina's met verouderde inhoud, zoals een oude blogpost, kunnen nog steeds SEO -waarde hebben.Overweeg in plaats van het te verwijderen, de inhoud bij te werken of 301 door te sturen naar een pagina met contextueel relevante inhoud.
  • Seizoensgebonden inhoud: Pagina's die relevant zijn op bepaalde tijden van het jaar, zoals vakantievoorraden, mogen niet worden gemarkeerd met een 410. Overweeg in plaats daarvan een 302-omleiding tijdens periodes buiten het seizoen.
  • Pagina's met veel verkeer: Als een pagina waardevolle backlinks heeft, implementeer in plaats van een 410 -status een 301 -omleiding naar een gerelateerde, live pagina.Dit zal de SEO -waarde van de backlinks naar de nieuwe pagina duwen.

410 Statuscode versus 404 Statuscode

Hoewel zowel de 410- als de 404 -statuscodes aangeven dat een pagina niet beschikbaar is, dienen ze verschillende doeleinden.De 404 Statuscode suggereert dat de pagina tijdelijk niet beschikbaar is, mogelijk vanwege een verbroken link of een typefout in de URL.Zoekmachines zullen deze pagina's blijven kruipen en denken dat ze zullen terugkeren.

Aan de andere kant vertelt de 410 -statuscode zoekmachines en gebruikers dat de pagina permanent weg is en niet terugkomt.Dit onderscheid is erg belangrijk voor SEO, omdat het gebruik van de verkeerde statuscode kan leiden tot inefficiënte kruipende en potentiële druppels in zoekranglijsten.

Het gebruik van de juiste code zorgt ervoor dat zoekmachines uw site correct behandelen - 404s kunnen nog steeds worden gecontroleerd door crawlers, maar 410s vertellen hen dat ze moeten stoppen.

De 410 -statuscode implementeren

Het instellen van een 410 -statuscode is eenvoudig.Laten we eens kijken hoe u dit kunt doen met behulp van Apache- en Nginx -webservers.Implementeren op andere webservers moet vergelijkbaar zijn.

Apache-webserver

Voer de volgende opdracht in op uw .htaccess -bestand:

RewriteRule ^old-page$ - [L,R=410]

Dit vertelt de server dat de URL 'Old-Page' is weg en moet een 410 -status retourneren.

NGGINX-webserver

Op een Nginx -webserver gaat de volgende opdracht in het serverblok:

server { 
	listen 80; 
	server_name example.com; 

	location /old-page { 
		return 410; 
	} 

	location /another-removed-page { 
		return 410; 
	} 
	# Other locations and server settings... 
}

In deze configuratie, verzoeken om '/Old-Page' en '/een andere verwijderde pagina' retourneert een 410 -status.

Wanneer correct gebruikt, kan de 410-statuscode een geweldig hulpmiddel zijn voor sitebeheer en het verzenden van de juiste SEO-signalen-zoekmachines kunnen zich concentreren op actieve, relevante pagina's en u kunt een schone, kruipbare en gebruikersvriendelijke site behouden.

Geschreven door Hostwinds Team  /  september 5, 2024