Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


Authenticatie versus autorisatie Uitgelichte afbeelding

Authenticatie versus autorisatie

door: Hostwinds Team  /  oktober 9, 2024


Hoewel ze misschien vergelijkbaar lijken, dienen authenticatie en autorisatie zeer verschillende doeleinden bij het beschermen van digitale activa.

Wat is authenticatie?

Authenticatie (authn) is het proces van het verifiëren van wie iemand is.Het beantwoordt de vraag: "Ben je wie je zegt dat je bent?"

Wanneer u inlogt op een app of website met behulp van een gebruikersnaam en wachtwoord, gaat u een authenticatieproces door.Het systeem controleert uw referenties op een database om ervoor te zorgen dat ze overeenkomen met wat het heeft opgeslagen.Als de details overeenkomen, gaat het systeem ervan uit dat u de persoon bent die u beweert te zijn en toegang geeft.

Gemeenschappelijke authenticatiemethoden:

  • Wachtwoorden: Een van de oudste methoden waarbij een geheime code van gebruikersnaam die alleen bekend is, wordt gebruikt.
  • Biometrie: Vingerafdrukscans of gezichtsherkenning - dingen die uniek voor u zijn.
  • Multi-factor authenticatie (MFA): Een combinatie van methoden, zoals het invoeren van een wachtwoord gevolgd door een eenmalige pin die naar uw telefoon is verzonden

Authenticatie is de eerste verdedigingslinie om uw digitale identiteit veilig te houden.Maar alleen omdat je geverifieerd bent, wil nog niet zeggen dat je onbeperkte toegang hebt.

Wat is autorisatie?

Zodra het systeem weet wie je bent, autorisatie (authz) komt in het spel.Autorisatie gaat helemaal over het bepalen van wat u mag doen.Het beantwoordt de vraag: "Wat heb je toegang?"

Laten we zeggen dat u zich hebt aangemeld bij het interne netwerk van een bedrijf (authenticatie).Alleen omdat je bent ingelogd, betekent niet dat je toegang hebt tot alles.Een junior medewerker is bijvoorbeeld mogelijk alleen gemachtigd om toegang te krijgen tot basisbestanden, terwijl een manager mogelijk toegang heeft tot meer gevoelige informatie.

Gemeenschappelijke autorisatiemethoden:

  • Rol-gebaseerde toegangscontrole (RBAC): Gebruikers krijgen rollen toegewezen en elke rol komt met bepaalde machtigingen.Beheerders hebben bijvoorbeeld meer toegang dan gewone gebruikers.
  • Access Control Lists (ACL's): Een lijst die aangeeft welke gebruikers of systeemprocessen toegang hebben tot specifieke bronnen
  • Attribute-Based Access Control (ABAC): ABAC verleent toegang op basis van een combinatie van gebruikersattributen, resource -attributen en omgevingscondities.Een bedrijf heeft bijvoorbeeld alleen toegang tot bepaalde gegevens ter plaatse op specifieke tijdstippen van de dag door werknemers die specifieke referenties hebben.
  • Discretionaire toegangscontrole (DAC): DAC stelt resource -eigenaren in staat om te bepalen wie toegang heeft tot hun middelen en bieden een flexibel maar mogelijk minder veilig model door individuen controle te geven over machtigingen.
  • Verplichte toegangscontrole (Mac): Mac handhaaft strikt toegangsbeleid dat is ingesteld door een centrale autoriteit, waarbij gebruikers de machtigingen niet kunnen wijzigen, waardoor het een zeer veilige maar minder flexibele methode is.

Autorisatie vindt plaats na authenticatie.Zodra uw identiteit is bevestigd, controleert het systeem wat u bevoegd bent te doen op basis van regels of rollen die aan u zijn toegewezen.

Authenticatie versus autorisatie: belangrijke verschillen

Hoewel beide processen van cruciaal belang zijn voor de beveiliging, functioneren ze anders:

Authenticatie

Autorisatie

Verifieert wie je bent

Bepaalt wat u kunt openen

Gebeurt vóór toestemming

Gebeurt na authenticatie

Omvat referenties (bijv. Wachtwoorden)

Omvat machtigingen (bijv. Rollen)

Gegeerd door protocollen zoals OIDC

Gegeerd door frameworks zoals OAuth 2.0

In een werkplek authenticeert u bijvoorbeeld door in te loggen op uw computersysteem (identiteitsverificatie).Eenmaal geverifieerd, bent u gemachtigd om toegang te krijgen tot alleen bepaalde bestanden of systemen op basis van uw rol in het bedrijf.

Echte voorbeeld: luchthavenbeveiliging

Om dit duidelijker te maken, stel je voor dat je door de luchthavenbeveiliging gaat:

  • Authenticatie: U toont uw ID bij de incheckbalie om uw identiteit te bewijzen.

  • Autorisatie: Zodra u bij de instappoort bent, bepaalt uw instappas of u aan boord van het vliegtuig mag gaan.Zelfs als u authenticeerde bij de beveiliging, zonder toestemming (een instappas), stapt u niet op de vlucht

Authenticatie en autorisatie werken samen

Beide processen werken hand in hand om systemen en gegevens te beschermen.Authenticatie zorgt ervoor dat gebruikers legitiem zijn, terwijl autorisatie ervoor zorgt dat ze alleen toegang hebben tot wat ze moeten hebben.

Zonder beide kunnen beveiligingssystemen gemakkelijk worden overtreden:

Authenticatie zonder toestemming: Een gebruiker kan toegang krijgen tot het systeem, maar zonder de juiste beperkingen konden hij gevoelige gegevens zien die ze niet zouden moeten doen.

Autorisatie zonder authenticatie: Het systeem kan machtigingen afdwingen, maar als iemand kan inloggen, zijn de machtigingen zinloos

Geschreven door Hostwinds Team  /  oktober 9, 2024