Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


Problemen oplossen HTTP 5xx en 4xx statusfouten Uitgelichte afbeelding

Problemen oplossen HTTP 5xx en 4xx statusfouten

door: Hostwinds Team  /  juni- 6, 2024


Of het nu gaat om internet of het uitvoeren ervan, we zijn allemaal op een of ander moment een HTTP -statusfout tegengekomen.Deze onvermijdelijke peccadillos kunnen frustrerend zijn voor gebruikers en, indien niet aangepakt, schadelijk voor de geloofwaardigheid van een website.

HTTP -fouten kunnen optreden aan de client (4xx) of server (5xx) kant.Deze gids zal gemeenschappelijke fouten vanuit beide perspectieven bespreken en een paar tips geven over hoe u, de site -eigenaar, elk probleem kan verhelpen.

5xx fouten (server-side)

Server-side fouten gebeuren wanneer er een probleem is met de server die de website host.Tenzij u worteltoegang heeft, kunnen dit soort fouten uit uw (de website -eigenaar) controle zijn en de aandacht van de webhostingprovider.

De meest voorkomende fouten op de server zijn:

  • 500 Interne server fout
  • 502 Bad Gateway
  • 503 Service niet beschikbaar
  • 504 gateway time -out

500 Interne server fout

De 500 -fout treedt op wanneer er een probleem is met de server, maar de server kan geen aanvullende informatie over het probleem verstrekken.Het foutbericht zegt meestal zoiets als "500 interne serverfout" of "interne serverfout".

Algemene oorzaken: Codering fouten of problemen met de configuratie van de server.

Hoe u een 500 interne serverfout kunt repareren

Controleer het foutlogboek

Het foutlogboek is een handig hulpmiddel dat meer informatie over de fout kan bieden.U hebt toegang tot het foutlogboek via uw hostingcontrolepaneel of door verbinding te maken met de server via FTP.Zoek naar foutmeldingen of waarschuwingen die de oorzaak van de fout kunnen aangeven.

Schakel plug -ins of scripts uit

Als de fout optreedt na het installeren of bijwerken van een plug -in of script, probeer deze dan uit te schakelen om te zien of dat het probleem oplost.Als de website prima werkt na het uitschakelen van de plug -in of script, kan deze verouderd of onverenigbaar zijn met de serverconfiguratie van uw website.

Verhoog serverbronnen

Als uw website een piek in het verkeer ervaart of meer bronnen gebruikt dan uw server kan, moet u mogelijk uw serverbronnen vergroten.Dit kan worden gedaan door uw hostingplan te upgraden of de code en database van uw website te optimaliseren om de belasting op de server te verminderen.

Controleer het bestandsmachtigingen

Onjuiste bestandsmachtigingen kunnen ook een 500 interne serverfout veroorzaken.Zorg ervoor dat uw bestanden de juiste machtigingen hebben en dat uw servergebruiker toestemming heeft om toegang te krijgen tot de bestanden.

REUPLOOD Core -bestanden

Als de fout aanhoudt, probeer dan de kernbestanden van uw website opnieuw te laden.Soms kunnen bestanden tijdens het uploadproces of vanwege andere problemen worden beschadigd, waardoor fouten worden veroorzaakt.Het opnieuw inzetten van de bestanden kan het probleem oplossen.

502 Bad Gateway

Deze fout treedt op wanneer de server die als een gateway of proxy fungeert, een ongeldig antwoord ontvangt van de stroomopwaartse server.Dit foutbericht zegt meestal "502 slechte gateway" of "fout 502."

Algemene oorzaken: Stroomopwaartse serverproblemen en netwerkconnectiviteitsproblemen.

Hoe u een 502 slechte gateway kunt repareren

Controleer de stroomopwaartse server

Controleer de stroomopwaartse server (de server die de gegevens verstrekt) om ervoor te zorgen dat deze correct wordt uitgevoerd.Dit kan worden gedaan door contact op te nemen met de serverbeheerder of de serverstatuspagina te controleren.

Schakel CDN of firewall uit

Soms kunnen deze services de verbinding tussen de server en de client verstoren.Als u een CDN (Content Delivery Network) of firewall, probeer het tijdelijk uit te schakelen om te zien of dat het probleem oplost.

Controleer serverlogboeken

Serverlogboeken kunnen meer informatie bieden over de oorzaak van de fout.Controleer de serverlogboeken op foutmeldingen of waarschuwingen die kunnen helpen het probleem te diagnosticeren.

Start de server of services opnieuw op

Soms kan het opnieuw opstarten van de server of services het probleem oplossen.Dit kan worden gedaan via uw hostingcontrolepaneel of door contact op te nemen met uw webhostingprovider of IT -afdeling.

503 Service niet beschikbaar

Deze fout treedt op wanneer de server tijdelijk niet beschikbaar is om verzoeken af ​​te handelen.Dit foutbericht zegt meestal "503 service niet beschikbaar" of "service niet beschikbaar."

Algemene oorzaken: Server -overbelasting of serveronderhoud.

Hoe u een 503 -service niet beschikbaar kunt maken

Controleer de serverstatus

Controleer de serverstatus om ervoor te zorgen dat deze correct wordt uitgevoerd.Dit kan worden gedaan door contact op te nemen met de serverbeheerder of de serverstatuspagina te controleren.

Controleer de onderhoudsmodus

Als uw website onderhoud of updates ondergaat, controleer dan of de onderhoudsmodus is ingeschakeld.Schakel de onderhoudsmodus uit als deze is ingeschakeld en kijk of dat het probleem oplost.

Controleer serverbronnen

Als uw website een piek in het verkeer ervaart of meer bronnen gebruikt dan uw server kan, moet u mogelijk uw serverbronnen vergroten.Dit kan worden gedaan door uw hostingplan te upgraden of de code en database van uw website te optimaliseren om de belasting op de server te verminderen.

Controleer DNS -instellingen

Onjuiste DNS -instellingen (domeinnaamsysteem) kunnen een 503 -fout veroorzaken.Zorg ervoor dat uw DNS -instellingen correct zijn en dat uw domein naar de juiste server wijst.

Start de server of services opnieuw op

Soms kan het opnieuw opstarten van de server of services het probleem oplossen.Dit kan worden gedaan via uw hostingcontrolepaneel of door contact op te nemen met uw webhostingprovider of IT -afdeling.

504 gateway time -out

Een time -outfout van 504 gateway treedt op wanneer een server die als een gateway of proxy fungeert, geen tijdige reactie ontvangt van een stroomopwaartse server die hij moet openen om het verzoek te voltooien.

Algemene oorzaken: Traag de stroomopwaartse server- of netwerkverbindingsproblemen

Hoe u 504 gateway time -out kunt repareren

Timeout -instellingen verhogen

Pas de time -outparameters aan in uw server of volmacht Configuratie om meer tijd te geven voor de stroomopwaartse server om te reageren.

Optimaliseer stroomopwaartse server

Verbeter de prestaties van de backend -server (bijv. Database, API) om verzoeken sneller af te handelen en time -outs te voorkomen.

Netwerkproblemen oplossen

Controleer op en loseer eventuele netwerkproblemen tussen uw server en de stroomopwaartse server op, zoals langzame verbindingen of firewall -problemen.

Laad Balansverkeer

Overweeg om te implementeren DNS Load Balancing Verzoeken distribueren over meerdere stroomopwaartse servers.Dit helpt voorkomen dat een enkele server overweldigd wordt.

4xx fouten (client-side)

4xx HTTP-statuscodes geven client-side fouten aan, wat betekent dat het probleem ligt bij het verzoek van de client, meestal via een webbrowser of API-client.Deze fouten suggereren dat de server het clientverzoek niet kon voldoen (bijvoorbeeld toegang tot een webpagina) omdat deze ongeldig of misvormd was.

Meestal is het de client (gebruiker) die de fout moet verhelpen, hoewel het probleem ook kan worden veroorzaakt door de site -eigenaar (bijv. Onjuiste URL -omleiding).

De meest voorkomende 4xx -fouten zijn:

  • 400 ongeldig verzoek
  • 401 ongeautoriseerd verzoek
  • 403 verboden
  • 404 Niet Gevonden

400 ongeldig verzoek

Deze fout treedt op wanneer de server het verzoek door de client (gebruiker) niet kan begrijpen.Dit foutbericht zegt meestal "400 slecht verzoek" of "slecht verzoek".

Algemene oorzaken: Onjuiste URL -opmaak of ongeldige invoer van de client.

Hoe u een 400 -fout kunt repareren

Controleer de kopteksten van het verzoek

Verzoek headers geven aanvullende informatie over het verzoek dat naar de server wordt verzonden.Controleer de kopkoppen om ervoor te zorgen dat ze correct zijn opgemaakt en bevatten geen ongeldige gegevens.

Valideer en saniteer invoerparameters

Zorg ervoor dat uw server alle inkomende gegevens correct behandelt en valideert, waarbij u niet meer misvormde of mogelijk schadelijke ingangen afwijst of ontsnapt.

Vraag Parsing Code Bugs aan

Bekijk en lost eventuele problemen in de code van uw server op die de parsing van inkomende HTTP -aanvragen behandelt, omdat bugs hier vaak leiden tot 400 fouten.

Speciale tekens in URL's

Zorg ervoor dat uw server op de juiste manier speciale tekens (zoals?, &, #) In URL's verwerkt, omdat een onjuiste afhandeling verzoeken kan laten lijken.

Controleer de regels herschrijven

Bekijk .htaccess- of serverconfiguratiebestanden voor herschrijfregels die mogelijk inkomende aanvragen ten onrechte wijzigen.

401 ongeautoriseerd verzoek

Een 401 -foutcode geeft aan dat het verzoek niet is toegepast omdat het geldige authenticatie -inloggegevens voor de doelresource mist.Simpel gezegd, het betekent dat de gebruiker probeert toegang te krijgen tot een bepaalde bron op de server, niet de nodige machtigingen of referenties heeft.

Algemene oorzaken: Ontbrekende/ongeldige authenticatie -referenties of niet -ondersteunde authenticatiemethode

Hoe u een 401 -fout kunt repareren

Controleer authenticatie -referenties

Zorg ervoor dat de gebruiker die probeert toegang te krijgen tot de bron de juiste gebruikersnaam en wachtwoord heeft.Als de bron wachtwoord beveiligd is, zullen onjuiste referenties resulteren in een 401-fout.

Review machtigingen

Controleer of de gebruiker de juiste machtigingen heeft om toegang te krijgen tot de gevraagde bron.Controleer het bestand of de mapmachtigingen op de server om ervoor te zorgen dat ze de beoogde toegang toestaan.

Bekijk token vervallen (bij gebruik van token-gebaseerde authenticatie)

Als u op token gebaseerde authenticatie gebruikt, controleer dan of het authenticatietoken is verlopen.Vernieuw het token of genereer indien nodig een nieuwe.

Controleer serverlogboeken

Serverlogboeken kunnen inzicht geven in wat specifiek fout is gegaan tijdens het authenticatieproces.

Controleer de SSL -configuratie

Zorg ervoor dat het SSL -certificaat geldig is en correct is geconfigureerd.

Firewall of IP -blokkering

Controleer of er een firewall of beveiligingssysteem is dat mogelijk het IP -adres van de gebruiker blokkeert.Witlijst het IP indien nodig.

Webserverconfiguratie

Inspecteer de configuratie van uw web Server (bijv. Apache, nginx) om ervoor te zorgen dat het correct is ingesteld voor authenticatie.

403 verboden

Een verboden fout van 403 treedt op wanneer de server het verzoek van de client begrijpt, maar weigert deze toe te staan, meestal omdat de client de nodige machtigingen mist om toegang te krijgen tot de gevraagde bron.

Algemene oorzaken: Client mist machtigingen om toegang te krijgen tot specifieke resource- of servertoegangsbeperkingen.

Hoe u 403 -fout kunt repareren

Bekijk bestand/directory -machtigingen

Zorg ervoor dat de webserver de juiste lees- en uitvoerrechten heeft voor de gevraagde bestanden en mappen.

Controleer de gebruikersrollen in CMS/database

Controleer of het account van de gebruiker in uw contentbeheersysteem of database de juiste toegangsrechten heeft voor de gevraagde inhoud.

Inspecteer .htaccess -regels

Zoek naar te beperkende richtlijnen in uw .htaccess -bestand dat mogelijk de toegang tot bepaalde bestanden of mappen blokkeert.

Onderzoek firewall/beveiligingsplug -ininstellingen

Controleer of uw firewall- of beveiligingsplug -ins ten onrechte legitieme verzoeken markeren als bedreigingen en het blokkeren van toegang.

404 Niet Gevonden

Waarschijnlijk de meest voorkomende van 4xx statusfouten, treedt de 404 -fout op wanneer de gevraagde pagina of bron niet op de server kan worden gevonden.Dit foutbericht zegt meestal "404 niet gevonden" of "pagina niet gevonden."

Algemene oorzaken: Gebroken links, verwijderde pagina's of onjuiste serverconfiguratie.

Hoe u een 404 -fout kunt repareren

Controleer op verbroken links

Als de 404 -fout op een specifieke pagina plaatsvindt, controleer dan op gebroken links op die pagina.Gebroken links kunnen een 404 -fout veroorzaken wanneer ze op klikken, zelfs als de URL correct is.Gebruik een gebroken link checker -tool om eventuele verbroken links op uw website te identificeren en te repareren.

Bekijk serverlogboeken

Serverlogboeken kunnen meer informatie bieden over de oorzaak van de fout.Controleer de serverlogboeken op foutmeldingen of waarschuwingen die kunnen helpen het probleem te diagnosticeren.

Maak een aangepaste 404 -pagina

Als de gevraagde pagina niet bestaat, maakt u een aangepaste 404 -foutpagina die nuttige informatie en een zoekbalk biedt om bezoekers te helpen de inhoud te vinden waarnaar ze op zoek zijn.Dit kan de gebruikerservaring verbeteren en het aantal bezoekers verminderen dat de website verlaat vanwege een fout van 404.

Direct naar een vergelijkbare pagina

Als de gevraagde pagina niet meer bestaat, leidt u bezoekers door naar een vergelijkbare pagina op uw website met behulp van een 301 -omleiding.Dit zal helpen de SEO -waarde van de oude pagina te behouden en een betere gebruikerservaring te bieden.

Geschreven door Hostwinds Team  /  juni- 6, 2024