Hostwinds Blog

VPN versus proxy: verschillen, overeenkomsten en beste toepassingen Uitgelichte afbeelding

VPN versus proxy: verschillen, overeenkomsten en beste toepassingen

door: Hostwinds Team  /  augustus 5, 2024


Hoe proxy's en VPN's verschillen

Zowel proxy -servers als virtueel private netwerk (VPN) technologieën helpen de identiteit van een gebruiker te beschermen terwijl ze online zijn en helpen bedrijven bij het beschermen van hun netwerken tegen mogelijk schadelijk verkeer.

Ook bekend als intermediaire servers, proxy -servers In de eerste plaats gericht op het verbergen van IP -adressen, maar kan ook worden gebruikt voor het filteren van inhoud, caching, load balancing en beveiligingscontroles.

EEN VPNaan de andere kant maskeert niet alleen IP -adressen, maar gebruikt codering om gegevens en activiteiten volledig ontoegankelijk te maken voor derden.

VPN versus proxy: belangrijke verschillen

Attribuut

Volmacht

VPN

Privacy en beveiligingMaskeert client IP -adres zonder coderingMaskeert client IP -adres en codeert alle gegevens
GebruiksomvangBehandelt alleen de specifieke toepassing die wordt gebruikt (bijv. Webbrowser, app) Beschermt gegevens over het hele clientapparaat
Snelheid en prestatiesBladeren en verwerkingssnelheid is minder kans om te worden beïnvloed door gebrek aan coderingPotentieel langzamere verbindingssnelheden als gevolg van de toevoeging van gegevenscodering
KostenDe meeste proxy's zijn gratis of hebben minimale kostenVPN's worden meestal betaald en op abonnement gebaseerd

Hoe proxy -servers werken

Alle online communicatie omvat het verzenden en ontvangen van gegevens naar IP -adressen in de vorm van verzoeken en antwoorden.

Bijvoorbeeld het proces voor toegang tot inhoud van een web Server Via Direct Network Connection - zowel client als server hebben directe toegang tot elkaars IP -adres - zou er zo uitzien:

  1. Aanvraag initiatie: De client (apparaat van de gebruiker) begint met het aanvragen van toegang tot de webinhoud die op de webserver is gehost.

  2. DNS -resolutie: Het DNS (domeinnaamsysteem) lokaliseert het IP -adres van de webserver en verzendt het naar de client.

  3. Verbinding en verzoek: De client gebruikt het IP -adres om verbinding te maken met de webserver en verzendt een verzoek om de inhoud.

  4. Serverreactie: De webserver reageert door de gevraagde inhoud terug te sturen naar het IP -adres van de client.

De introductie van een proxyserver in dit proces verstoort de directe netwerkverbinding door een intermediair toe te voegen tussen de client en server.Deze intermediair maskeert het uitgaande IP -adres van beide clientzijde (voorwaartse proxy) of de serverzijde (omgekeerde proxy), of beide.

Forward Proxy (client-side)

Wanneer een client om toegang tot webinhoud vraagt ​​met behulp van een voorwaartse proxy, vertellen hij de proxyserver effectief om het verzoek namens hen naar de webserver te sturen met behulp van het IP -adres van de proxy.

Hier is een uitsplitsing van dat proces:

  1. Client maakt verbinding met de proxyserver: De client legt een verbinding tot stand met de proxyserver.

  2. Klantverzoek: De client verzendt een webverzoek naar de proxyserver.

  3. DNS -resolutie: De proxyserver gebruikt DNS om het IP -adres van de webserver te verkrijgen.

  4. Proxy -serververzoek: De proxyserver stuurt het verzoek naar de webserver met behulp van een eigen IP -adres.

  5. Webserverreactie: De webserver reageert en verzendt de gevraagde inhoud naar het IP -adres van de proxyserver.

  6. Proxy -server stuurt reactie door: De proxyserver ontvangt het antwoord van de webserver en stuurt deze door naar de client via de bestaande verbinding.

Gedurende dit proces maakt de webserver nooit verbinding met of is het zich zelfs bewust van het werkelijke IP -adres van de client.Het is van mening dat de proxyserver de hele tijd de eindclient is.

Reverse Proxy (server-side)

Reverse Proxy Servers Intercept Client -aanvragen voordat ze naar de hostserver worden doorgestuurd.Naast IP -maskering kunnen reverse proxy's verschillende taken uitvoeren voor de hostserver, waaronder:

  • Load Balancing: De omgekeerde proxy kan inkomende clientverzoeken over meerdere backend-servers distribueren om de overbelasting van één server te verminderen en een consistente uptime te garanderen, zelfs tijdens hoge verkeersperioden.

  • Inhoudsfiltering: Om het beleid te handhaven of de backend -servers te beschermen, kunnen omgekeerde proxy's worden geconfigureerd om de inhoud van clientverzoeken en serverreacties te inspecteren en te wijzigen.Een omgekeerde proxy kan bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde websites blokkeren, kwaadaardige inhoud zoals virussen of spam filteren of voorkomen dat gevoelige gegevens worden verzonden.

  • Inhoud Caching: Tijdelijke exemplaren van vaak geopend inhoud kunnen worden opgeslagen op proxy -servers, zodat ze direct kunnen reageren op clientverzoeken in plaats van ze door te sturen naar de hostserver.Dit helpt de belasting op de backend -servers te verminderen en de responstijden voor de client te verminderen.

  • Beveiligingscontroles: De omgekeerde proxy kan fungeren als een eerste verdedigingslinie door inkomend verkeer te inspecteren op kwaadaardige patronen, zoals Distributed Denial of Service (DDOS) aanvallen, SQL-injectiepogingen of cross-site scripting (XSS).Ze kunnen ook SSL/TLS -codering afdwingen voor veilige communicatie tussen clients en servers.

Hoe VPN's (virtuele privénetwerken) werken

Een VPN werkt door een veilige, gecodeerde verbinding te maken, vaak aangeduid als een "tunnel" tussen het clientapparaat en een externe server die wordt beheerd door de VPN -service.Wanneer een client via een VPN verbinding maakt met internet:

  • Gecodeerde gegevensoverdracht: Alle internetverkeer en clientgegevens worden door de gecodeerde tunnel doorgegeven op weg naar de VPN -server, waardoor deze onleesbaar wordt, zelfs als ze worden onderschept door een derde partij.

  • IP -adres maskeren: Net als een proxy wijst een VPN -server de client toe aan een nieuw IP -adres, waardoor het lijkt alsof het verkeer afkomstig is van de locatie van de VPN -server in plaats van de werkelijke locatie van de client.

  • Toegangscontrole: VPN's kunnen ook toegang toestaan ​​tot beperkte bronnen, zoals interne bedrijfsnetwerken, of helpen bij het omzeilen van geo-blokkering om toegang te krijgen tot inhoud die mogelijk niet beschikbaar is in bepaalde regio's.

  • Volledige apparaatbeveiliging: VPN's dekken meestal alle online communicatie op het clientapparaat, niet alleen specifieke applicaties of browsers.Daarentegen wordt een voorwaartse proxy vaak geconfigureerd per toepassing (bijv. Webbrowser) -verzoek.

VPN's hebben de voorkeur voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik.Individuen kunnen een Client-gebaseerde VPN voor hun persoonlijke apparaten, terwijl bedrijven de mogelijkheid hebben om beide op klanten gebaseerde VPN's te gebruiken voor externe werknemers en Site-to-site VPN's om meerdere kantoorlocaties veilig te verbinden.

Kiezen tussen VPN en proxy

Aangezien zowel VPN's als proxy's vergelijkbare functies bedienen bij het maskeren van IP -adressen van de client, vraagt ​​u zich misschien af ​​welke het beste bij uw behoeften past.Hier zijn weinig dingen om te overwegen:

Snelheid: Proxy voor snelle taken, VPN voor beveiliging

Volmacht: Proxy's zijn meestal sneller omdat ze uw gegevens niet coderen.De snelheid kan echter variëren op basis van het type proxy (bijv. HTTP, sokken, transparant) en de locatie van de server.Houd er rekening mee dat als de proxyserver overbelast of ver weg is, uw verbinding kan vertragen.

VPN: Hoewel VPN's de zaken een beetje kunnen vertragen vanwege het coderingsproces, maar moderne VPN's, vooral die van geoptimaliseerde protocollen zoals zoals Draadguard, kunnen snelheden bieden die vergelijkbaar zijn met of soms sneller dan proxy's.De extra beveiliging kan de lichte snelheid waard zijn.

Use cases: Proxy voor specifieke taken, VPN voor algemeen gebruik

Volmacht: Proxy's zijn geweldig voor specifieke taken, zoals het omzeilen van geo-herstelingen of toegang tot inhoud die beperkt is tot bepaalde regio's.Ze beschermen echter alleen het verkeer dat door de specifieke applicatie of browser gaat die u hebt geconfigureerd, niet uw hele internetactiviteit.

VPN: VPN's daarentegen bieden uitgebreide bescherming over uw hele apparaat.Dit maakt hen beter geschikt voor algemeen gebruik, vooral wanneer u uw online activiteiten wilt beveiligen in meerdere apps en services, vooral als u een statisch IP-adres.

Gemak: Proxy voor eenvoud, VPN voor volledige dekking

Volmacht: Het opzetten van een proxy is vaak eenvoudig, vooral als u deze slechts voor een enkele applicatie gebruikt.Maar als u meerdere proxy's voor verschillende toepassingen moet beheren, kunnen dingen ingewikkeld worden.

VPN: Hoewel VPN's misschien wat meer moeite vereisen om in eerste instantie in te stellen, bieden ze brede bescherming voor uw hele apparaat zodra geconfigureerd, zodat het niet nodig is om individuele instellingen voor elke app te beheren.

Kosten: Proxy voor budgetvriendelijke opties, VPN voor functie-rijke oplossingen

Volmacht: Proxy's zijn meestal budgetvriendelijker, met enkele basisopties die zelfs gratis beschikbaar zijn.Deze kosteneffectieve oplossingen kunnen echter worden geleverd met afwegingen, zoals beperkte serverlocaties, lagere betrouwbaarheid of een gebrek aan codering.Vooral gratis proxy's kunnen uw privacy in gevaar brengen door uw gegevens te verkopen of advertenties weer te geven.

VPN: VPN's zijn meestal duurder, maar ze bieden extra functies zoals sterkere codering, no-log-beleid en ondersteuning voor meerdere apparaten.Betaalde VPN's omvatten vaak klantenservice, een breder scala aan serverlocaties en betere algehele prestaties.

Compatibiliteit: Proxy voor specifieke apps, VPN voor volledige dekking van het apparaat

Volmacht: Proxy's werken op applicatieniveau, wat betekent dat u ze in specifieke apps of browsers configureert.Dit is geweldig als u alleen bepaalde soorten verkeer hoeft te dekken, maar het kan beperkend zijn als u al uw internetactiviteit wilt beveiligen.

VPN: VPN's werken op systeemniveau, wat betekent dat al het internetverkeer op uw apparaat wordt geleid via de VPN -server.Deze consistente bescherming maakt het veelzijdiger voor volledige dekking van het apparaat.

Geschreven door Hostwinds Team  /  augustus 5, 2024