Hostwinds Blog
Zoekresultaten voor:
Als je ooit met netwerken hebt gewerkt, ben je waarschijnlijk de term tegengekomen "subnetmasker. "Maar wat is het precies, hoe werkt het en waarom is het belangrijk?
Laten we erachter komen ...
Een subnetmasker is een 32-bits nummer dat een IP-adres in twee delen verdeelt: de netwerkgedeelte en de hostgedeelte.Deze scheiding wordt gebruikt om te bepalen welk deel van het adres verwijst naar het algemene netwerk en welk deel identificeert specifieke apparaten binnen dat netwerk.
Een subnetmasker wordt gebruikt in combinatie met een IP -adres om de grenzen van uw netwerk te definiëren.Bijvoorbeeld het gemeenschappelijke subnetmasker 255.255.255.0 Vertaalt zich in de eerste 24 bits van het IP -adres dat voor het netwerk wordt gereserveerd, terwijl de laatste 8 bits zijn gereserveerd voor hosts binnen dat netwerk.
Zie het als het verdelen van een postadres in een postcode (netwerk) en een thuisadres (host).Het subnetmasker definieert hoeveel van het IP -adres wordt gebruikt voor het netwerk (de postcode) en hoeveel wordt gebruikt voor individuele apparaten (huisnummers).
Het belang van subnetmaskers kan worden onderverdeeld in drie kerncategorieën:
Uiteindelijk zijn subnetmaskers waardevol voor het behoud van IPv4 -adressen, omdat ze een efficiënter gebruik van beperkte IP -bronnen mogelijk maken.Ze zijn ook bijzonder nuttig voor het isoleren van gevoelige gebieden van een netwerk en het toevoegen van extra lagen beschermingslagen tegen ongeautoriseerde toegang of potentiële bedreigingen.
IPv4 -adressen bestaan uit vier nummers (genoemd octetten) gescheiden door periodes, zoals 192.168.1.1.Elk octet bestaat uit 8 bits, en omdat er vier octetten zijn, geeft dit in totaal 32 bits om mee te werken in een IP -adres.Deze bits zijn verdeeld tussen het netwerkgedeelte (dat het algemene netwerk identificeert) en het hostgedeelte (dat individuele apparaten op dat netwerk identificeert).
Om dit onderscheid te maken, gebruiken we een subnetmasker.Het subnetmasker bestaat ook uit vier octetten, maar het is gestructureerd met 1's en 0's.Hier is hoe het werkt:
De 1's Vertegenwoordig het netwerkgedeelte van het IP -adres.
De 0's Vertegenwoordig het hostgedeelte, dat specifieke apparaten binnen het netwerk identificeert.
Voorbeeld:
IP -adres: 192.168.1.1
Subnetmasker: 255.255.255.0
In dit geval:
De eerste drie octetten (192.168.1) vertegenwoordigen het netwerk.
Het laatste octet (de "1") identificeert het specifieke gastheer of apparaat binnen dat netwerk.
Dus als je op de 192.168.1 Netwerk, elk apparaat heeft een uniek nummer in het laatste octet, zoals 192.168.1.2, 192.168.1.3, enzovoorts.
Een andere populaire methode voor het definiëren van subnetmaskers wordt genoemd CIDR, die staat voor Klasloze interdomein routing.CIDR -notatie biedt een eenvoudigere steno manier om subnetmaskers te schrijven in vergelijking met het traditionele formaat.
In plaats van het hele subnetmasker uit te schrijven, kunt u CIDR -notatie een compact formaat gebruiken door een schuine streep toe te voegen (/) gevolgd door een nummer aan het IP -adres.Dit nummer vertegenwoordigt het aantal bits dat wordt gebruikt voor het netwerkgedeelte van het adres.
Bijvoorbeeld:
Traditioneel subnetmasker: 255.255.255.0
CIDR Notatie: 192.168.1.0/24
In dit voorbeeld, 192.168.1.0/24 betekent dat de eerste 24 bits van het IP -adres worden gebruikt om het netwerk te identificeren, dat hetzelfde is als het traditionele subnetmasker 255.255.255.0.
Subnetmaskers kunnen worden gebruikt voor 3 van de 5 traditionele IPv4 -klassen, met elke klas die is ontworpen voor netwerken van verschillende grootte.
Klasse A: Gebruikt voor zeer grote netwerken met meer dan 16 miljoen adressen (subnetmasker: 255.0.0.0).
Klasse B: Mid-sized netwerken met maximaal 65.000 adressen (subnetmasker: 255.255.0.0).
Klasse C: Kleinere netwerken, gewoonlijk gebruikt in netwerken voor thuis- of kleine zakelijke netwerken, ter ondersteuning van maximaal 254 apparaten (subnetmasker: 255.255.255.0).
Het berekenen van een subnetmasker kan handmatig of met behulp van subnetcalculators worden gedaan.
Voor het handmatige gedeelte moet u een beetje binaire wiskunde gebruiken.Hier is een snelle uitsplitsing van het proces:
1.Converteren naar binair: Eerst worden zowel het IP -adres als het subnetmasker omgezet in binaire vorm.Dit betekent gewoon om de cijfers in een reeks van 0s en 1s te maken.
Bijvoorbeeld:
2.Gebruik bitwise en bediening: Vervolgens voert u een bitwise en operatie uit.Dit betekent dat u elk bit van het IP -adres vergelijkt met het bijbehorende bit van het subnetmasker en de en regel toepast:
Dus je zult eindigen met een nieuw binair getal waarbij alleen de bits die overeenkomen (1 en 1) zijn ingesteld op 1.
3. Converteer terug naar decimaal: Converteer ten slotte het resultaat terug naar de decimale vorm om het netwerkadres te krijgen.
Ons voorbeeld gebruiken:
Netwerkadres: 192.168.1.0
Zodra u het netwerkadres heeft, helpt het bij het identificeren van alle apparaten op hetzelfde subnet.Apparaten binnen hetzelfde subnet delen hetzelfde netwerkgedeelte van hun IP -adressen.
Als een ander apparaat bijvoorbeeld het IP -adres 192.168.1.10 en hetzelfde subnetmasker heeft, valt het ook binnen het netwerk van 192.168.1.0.
Subnetmaskercalculators vereenvoudigen het subnetproces door de berekeningen te automatiseren.U kunt een IP -adres invoeren en het aantal subnetten of vereiste hosts, en de tool zal de nodige informatie genereren, zoals het subnetmasker, het netwerkadres, het uitzendadres en de beschikbare IP -reeks.
Hier zijn enkele populaire subnetcalculators:
SolarWinds Advanced Subnet -calculator: Deze tool ondersteunt zowel CIDR- als klassieke subnetwerk voor IPv4- en IPv6 -adressen.Het berekent snel het subnetmasker en het IP -adresbereiken
SpiceWorks Subnet -calculator: Nog een gratis en eenvoudig te gebruiken tool die subnetmaskers en adresbereiken kan berekenen, en gedetailleerde informatie over IP-toewijzing kan bieden
IP -calculator per subnetonline: Deze tool biedt geavanceerde functies, zoals het berekenen van jokertekenmaskers en het bieden van gedetailleerde subnetresultaten.Het is handig voor zowel IPv4- als IPv6 -adressen.
Subnetten en subnetmaskers zijn nauw verwant, maar dienen verschillende doeleinden.
EEN subnet is als een kleiner gedeelte binnen een groter netwerk.Het deelt het grotere IP -adres van het netwerk, maar heeft een eigen subnetadres en wordt vaak gebruikt om gerelateerde apparaten te groeperen.
EEN subnetmasker, aan de andere kant, definieert de grenzen van deze secties door aan te geven welk deel van een IP -adres wordt gebruikt voor het netwerk en welk deel voor de apparaten is.
Kortom, het subnet breekt het netwerk in kleinere onderdelen, terwijl het subnetmasker aangeeft hoe die delen zijn verdeeld.
Beide IPv4 en IPv6 Gebruik subnetmaskers om netwerken te verdelen, maar de methoden verschillen vanwege de grootte en structuur van elk protocol.
IPv4 -subnetmaskers: IPv4 -adressen zijn 32 bits lang en gebruiken subnetmaskers zoals 255.255.255.0 (of/24 in CIDR -notatie) om het netwerk- en hostgedeelten te scheiden.Dit zorgt voor ongeveer 4,3 miljard adressen, die nu op zijn vanwege de snelle groei van internet.
IPv6 Subnet -maskers: IPv6 -adressen daarentegen zijn 128 bits lang, waardoor de beschikbare adresruimte enorm wordt uitgebreid.In plaats van traditionele subnetmaskers maakt IPv6 gebruik van voorvoegsellengtes, zoals/64, die vaak worden gebruikt in de meeste netwerkconfiguraties.De grotere adrespool elimineert de behoefte aan NAT (netwerkadresvertaling), waardoor directe IP -communicatie tussen apparaten mogelijk is.
Geschreven door Hostwinds Team / september 17, 2024